Våran nya katt Mimmi

Besök hos barnmorskan idag

Besöket hos barnmorskan gick jätte bra idag, men hon var lite orolig över mitt blodtryck till en början eftersom att övertrycket låg på 140 men efter ett tag så lugnade det ner sig och allting såg bra.

Lite värden från besöket:

Blodtrycket: 110/75
Hjärtslag: 140/min
Symf mått: 30 cm
Vikt: 86,1 kilo
Fixering: ? Barnmorskan ska titta nästa gång
Urinprovet: Visade 0/0 alltså ingenting vilket är bra

Så såg det ut och barnmorskan tittade som sagt inte om lillan hade fixerat sig eftersom att hon inte tyckte det var någon idé än men jag ska dit nästa gång den 13/7. Men lillan växer precis som hon ska och mår bara bra där inne.

Bebismagen vecka 32 :)







Tycker att magen börjar sjunka ner lite nu, vad tycker ni läsare? :)

Världens fynd :)

Jag är så glad, satt på blocket och tittade för någon vecka sen och då hittade jag ett klädpaket med 20 plagg till bebisen för 100kr. Och hon som sålde det bodde i Ö-vik och då frågade jag om hon kunde skicka kläderna och det kunde hon om jag betalade frakten. Och sen hade vi sån tur så hon frågade om vi ville ha lite flera storlekar och ett paket pris för 300+ 70 kr i frakt med bussgods och det tackade vi ja till. Och det resulterade i att vi fick hem 112 olika plagg i storlekarna 50/56, 62/68 70/74 och 80 så vi är super nöjda :)



Vi fylde hela sängen med kläder och våran säng är 180x200 så nu kanske ni får en uppfattning om hur mycket kläder det är :)

Graviditeten vecka 32



Från sidan familjeliv:

Kroppen:
Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

Från sidan vårdguiden:

Barnet:

De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom barnet börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervätskan. Barnets lungor förbereder sig inför den riktiga andningen. Kroppens viktiga organ och nervsystem fininställs. Underhudsfettet som det varit magert med tidigare har nu vuxit till och barnet ökar snabbt i vikt. Nu utvecklar barnet förmågan att svettas.



Vikt 2 kilo

Mamman:

Magen tar mycket plats och dina lungor, urinblåsa och magsäck har det trångt därinne. Det är inte ovanligt att man drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Orsakerna kan vara flera, bland annat hormonet progesteron som hämmar tarmrörelserna, att man inte kan röra sig lika mycket som vanligt eller att livmodern trycker på tarmarna En annan bidragande orsak till trög mage är järntabletter som många tar under sin graviditet. Drick mycket, ät fibrer och rör på dig så mycket du orkar.Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. Det kan också läcka mjölk ur brösten. Har du anmält dig till en förlossningskurs?



Pappa/Partner

Trygghet blir viktigare när man väntar barn och det är vanligt att man ser över sin ekonomi och försäkringar. Hur är det med hem- och livförsäkring? Ska barnet försäkras? Allt detta bestämmer ni själva.Prata redan nu om hur ni ska göra med föräldraledighet och uttag av föräldrapenning. Några vill ta ut ungefär lika. I andra familjer tar en part större delen. Motiven varierar. Ni kan ta ut föräldrapenning redan 60 dagar innan förlossningen, men tänk på att om ni tar ut dagar innan födseln så har ni färre dagar att ta ut efter. Hör med försäkringskassan om vilka regler som gäller.

Bild från babycenter:

Uppdatering på min lista om saker att göra idag


* Få tag på henne på kommun som ska skriva ut ett arbetsgivarintyg
Hon var på semester och återkommer 12 Juli
* Städa sovrummet
*Tvätta
 Och så har jag hängt upp tvätten
*Diska
* Se till så att katterna får vara ute
Jag har ytterdörren öppen så de får springa ut och in som de vill och så blir det vädrat på samma gång :)
*Laga någon mat tills klockan 4
Har inte lagat någon mat än men har bestämt vad vi ska äta, det blir fiskpinnar, färskpotatis och romsås.
* Mums*

Bilbarnstolen :)







Min dekoration på stolen så lill tjejen ska ha något att titta på när hon ligger i den.

Så kära läsare nu har ni fått lite bilder på bilbarnstolen och jag är super nöjd över den. Tack ännu en gång Jörgen och Kristina för en så fin bilbarnstol till ett super bra pris.

Denna dag ska anvädas till att få vettiga saker gjorda.

Jag ska:

* Få tag på henne på kommun som ska skriva ut ett arbetsgivarintyg
* Städa sovrummet
*Tvätta
*Diska
* Se till så att katterna får vara ute
*Laga någon mat tills klockan 4

Svarthårig :)

Nu är man svarthårig och jag är super nöjd :)





Vad tycks kära läsare?

We're superheroes

We never cry for love - we're superheroes
We are back where we belong
We never cry for pain - we're superheroes
Make a stand where we belong we're superheroes



Trötthet i massor

Känner mig trött precis hela tiden och orkar knappt röra mig så just nu är graviditeten väldigt jobbig, men det ska vara så på slutet och nu är det inte långt kvar. Snart är lillan här och jag längtar så mycket♥
Men graviditeten är inte snäll mot mig nu för tiden , fötterna sväller under dagen och blir enorma på kvällen, ryggen värker, samandragningarna kommer ofta och förvärkarna har börjat komma dom också, jag får inte sova på nätterna för jag springer och kissar en gång i timmen, tycker att rummet är smäll hett och det är svårt att hitta en bekväm ställning att sova i utan att det trycker på magen. Men jag säger bara det att DET ÄR SÅ VÄRT DET :) Jag ångrar inte en sekund att jag gjorde valet att skaffa en egen liten familj med min älskade Jonas och snart så är den lilla familjen här. Jag kan inte förstå hur fort tiden går, på Tisdag så går jag in i vecka 32 och på Onsdag så ska vi till barnmorskan och då är det exakt 2 månader kvar till BF och jag vet att de två månaderna kommer att flyga fram. Men allt är klart här hemma så det är bara för lillan att komma ut, längtar så mycket efter våran lilla prinsessa. Ni ska få lite bilder senara på den fina bilbarnstolen som vi köpt och på magen.
Nu ska jag fortsätta ta och titta lite på tv, men ni får ha det så bra alla läsare.

Glad midsommar :)

Glad midsommar till er alla läsare, hoppas ni får en jätte trevlig dag med sol, värme och massa god mat!

Kärlek i maaaassor <3

Magbilder vecka 31 (30+1) <3



Framifrån med linne



Sidan med linne



Sidan med linne igen



Vecka 31 utan linne



vecka 31 framifrån utan linne

Graviditeten vecka 31 <3



Från sidan familjeliv:

Kroppen:
Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan.

Barnet:
Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Från sidan vårdguiden:

Barnet

Barnet är nu cirka 40 centimeter långt huvud till fot. Nu börjar det närma sig födelselängden. Många har redan hår på huvudet som kan ha vuxit upp till två centimeter. Barnet har fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan.



Vikt 1 800 gram.

Mamma:

Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisen fyller upp större delen av magen. Det kan kännas trångt och tungt. Många kvinnor samlar på sig vatten. Om dina ben är svullna och känns tunga kan du prova med stödstrumpor. Tala med din barnmorska eller hör efter på apoteket. Har du börjat tänka på förlossningen? Känns det bra, roligt, spännande, ångestframkallande, häftigt? Prata med din familj och dina vänner. Din barnmorska finns också där för att reda ut begrepp och lyssna till dina tankar.

Tips på vad man ska packa i BB-väskan

Har ni läsare något bra tips på vad man ska packa ner i BB-väskan?
Jag vet att man ska ha med sig ombyte till bebisen, blöjor, napp, någon snuttefilt och kläder till sig själv, hygienartiklar kanske nå skiva och så.
Men har ni läsare något annat tips på bra saker att ha med sig?
Tacksam för alla tips och råd då det snart börjar bli dags för att packa väskan så man har det gjort.

De "riktiga" vännerna lyser med sin frånvaro

Sitter och funderar på tiden som har gått av mitt liv, på de vänner som har kommit för att stanna kvar och på de vänner som har kommit för att sedan gå igen. Men vilka är de riktiga vännerna, för de som kallar sig för mina "riktiga" vänner lyser med sin frånvaro. Under den tiden som jag har bott här uppe vilket är nio månader så har jag knappt fått något sms där någon frågar om hur jag mår och vad jag gör. Men kanske är det så att alla är upptagna med sitt egna liv och sin egna vardag och jag kanske borde lämnma allt det gamla bakom mig även mina vänner? Nu tänker jag ta mig en funderare på om jag ska lämna allt bakom mig och bara spendera min tid med min underbara sambo och våran kommande lilla flicka och kanske hitta nytt folk att umgås med här uppe eller om jag ska kämpa för den vänskap jag en gång hade med folk och åka och hälsa på när lillan har kommit och försöka lägga tid på dessa vänner också.
Ja det är ett svårt val som krävs att funderas på.

Trött som jag vet inte vad

Idag känner jag mig enormt trött, det känns som att någon har kört över mig med en lastbil och det finns inte mycket motivation till att göra något. men jag antar att det får lov att vara så nu när man är hög gravid.
Vi köpt en ny katt igår också, en liten Mimmi hon är 12 veckor och väger ingenting måste jag säga. Så hon kan inte ha fått mycket mat där hon bodde innan men det ska vi ändra på :) Ni får bilder på henne någon dag när jag orkar lägga upp dom.
Tanken är att hon ska bli lekkamrat med den andra lilla katten som vi har så kanske hon kräver så mycket uppmärksamhet av mig hela tiden men får se hur det går med det, just nu så fräser dom bara åt varandra men det ska nog ge med sig med tiden tror jag.
Och imorgon så är det Kramfors stadsfest och vi ska försöka ta oss ner dit, hoppas verkligen att jag finner energin till att titta runt där. Men en dag frå man väl ta och offra?
Nej men det blir nog roligt tror jag och så ska vi ha mamma med oss också och sen så sover hon här.
Och på Lördag så blir vi barnvakt åt Jonas kusin och då ska vi ner till stadsfesten igen så att han får gå på tivoli.
Nu ska jag se om jag hittar något att äta men ni får ha det så bra alla underbara läsare så hörs vi!

Graviditeten vecka 30 :D



Från sidan familjeliv:

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Från sidan vårdguiden:

Barnet:

Barnet växer och växer. Nu börjar proportionerna likna ett nyfött barn. Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer. För förstföderskor fixeras barnet ofta tidigare än för de som fött ett eller flera barn, då barnet kan röra sig ända till slutet. Nu är det trångt därinne, men barnet kan fortfarande slå kullerbyttor och röra sig ganska fritt. Många mammor säger att om barnet rörde sig mycket i magen är det aktivt även utanför.




Vikt 1 600 gram.

Mamman:

Nu har tre fjärdedelar gått av din graviditet, bara tio veckor kvar. Det kan vara bra att fundera lite över hur det kommer att bli när barnet kommit ut. Passa på att göra sånt som du gissar att du inte hinner sedan. Gå på bio, fika med en kompis, gå till tandläkaren eller frisören. Barnets tyngd kan göra det svårt att hålla balansen. Försök tänka på hållningen så att du inte får belastningsskador. Passa på att börja lagra kolhydrater inför förlossningen. Ät rätt, det påverkar mer än du tror och du kan må mycket bättre.

Egna tankar:

Oj, oj vecka 30 nu är det bara 10 veckor kvar. Det känns som det var igår jag gjorde testet och fick ett positivt svar och nu är lill tjejen snart här. Men det känns skönt för allt är i stort sätt klart, sovrummet med bebis hörnan är färdig och vi har de flesta sakerna som behövs. Bara lite små saker som fattas nu.
Och det är helt underbart att känna hur lill tjejen rör på sig där inne hela tiden och det märks att det börjar bli trångt för henne nu för varje rörelse känns.
Jag längtar så mycket tills hon kommit ut till världen och nu är det inte långt kvar tills den dagen är här och jag är så lycklig!

Bilder på det nya sovrummet

Nu ska ni få lite bilder på det nya sovrummet och jag tar åt mig den största äran eftersom att jag har monterat ihop det mesta och inrett hela rummet men självklart så har sambon hjälpt till när jag har sagt att jag behövt hjälp. Men jag vill klara det mesta själv envis som jag är. Men nu är det färdigt och både jag och sambon är super nöjda över det :)



Rummet sett från dörren



Våran fina lampa



Våran säng och bebis sängen



Bebis hörnan :)



Skötbordet och vägghylla



Väggen och dörren in till garderoben

Så ser det ut och vi älskar vårat sovrum och bebis hörnan till våran lilla tjej :)

Nytt sovrum :)

Nu är det nya sovrummer äntligen klart, vi var till IKEA igår och handlade hem allt och nu är det äntligen på plats. Och jag älskar det, sovrummet är hur mysigt som hellt :) Jag och sambon kan vara stolta över att vi har lyckats fått till ett så fint rum.
Och snart är man inne i vecka 30, vad tiden går fort. Skönt för jag längtar efter lillan nå otroligt mycket.
Lägger ut lite bilder på det nya sovrummet senare i veckan och ni får ha det så bra tills dess alla läsare.

Hunnit med mycket!

Idag så klev jag upp halv sex för jag var vaken och pigg vid den tiden och jag har hunnit väldigt mycket idag.
Jag har:

* Varit på avslutning för sambons kusin
* Varit med till sambons kusin skola och fikat
* Varit med hem till sambons moster
*Köpt en babysitter av en bekant till sambons moster
* tvättat
* Fixat klart pressenten till sambons moster
* Gjort matlådor och fryst in på maten som blev kvar igår
* Tittat så det vi ska köpa på IKEA imorgon finns i lager

Kvar att göra idag är:

*Hänga upp tvätten
*Laga mat
*Duscha

Så så har min dag sett ut idag och så ser kvällen ut som jag har framför mig. Vad har ni läsare gjort idag då?

Besök hos barnmorskan

Idag så har vi varit på besök hos barnmorskan och allting såg bara bra ut. Lillan växer precis som hon ska och alla mina värden såg bra ut och urinprovet visade ingenting så det var skönt.
Så nu ska vi dit om tre veckor igen och sen så blir det varannan vecka efter det.
Nu börjar det verkligen närma sig, idag är det bara 82 dagar kvar. Tiden bara flyger iväg och lite stressad börjar man bli fast egentligen så behöver jag inte vara det för vi har de mesta kläder och skötbordet är monterat och sängen är utplacerad så nu är det inte så mycket kvar att göra.

Lite värden från besöket hos barnmorskan:

Blodtrycket: 125/70
Blodsocker: 5,3
Blodvärde: 120
Hjärtslag: 140/min
Livmoder( Symf mått ) : 28cm
Vikt: 82,4 kilo

Så sådär såg det ut, så allt var precis som det skulle så det är jätte skönt.
Sen får vi se hur det kommer att se ut om tre veckor igen men jag vet att allt kommer att se bra ut då också.
Och barnmorskan var jätte stolt över att jag inte har rökt på över 4 månader nu och jag är lika stolt jag.

Magen vecka 29 :) <3

Skattepengarna

jag vill ha mina skattepengar nu så vi kan åka och köpa ett helt nytt sovrum på Ikea. För vissa har turen och får tillbaka massa pengar, och jag är en av dom :) Så nu hoppas jag på att det stämmer det som alla säger att pengarna kommer imorgon men det visar sig.
Eller vad säger ni läsare om saken?

Graviditeten vecka 29



från sidan familjeliv:

Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.

från sidan vårdguiden:


Barnet

Nu börjar det verkligen likna en riktig liten bebis. Pojkar väger ofta lite mer än flickor.Barnet växer och frodas. Nu är det ungefär lika långt som en vanlig skollinjal, men olika barn är olika långa redan nu.



vikt 1 400 gram


Mamma

Barnet och magen fortsätter att växa och det kan kännas som om dina inre organ trängs undan. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Att känna mycket sparkar är helt normalt. En del känner mindre än andra. Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade livmoderband. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan du känna en smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över. Kanske känner du av förvärkar? Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga dig i ett varmt bad. När du slappnar av avtar värkarna.




Pappa/Partner

Har du börjat boa än? Boande innebär att hemmet och rutinerna iordningställs och ses över inför den nya familjemedlemmens ankomst. Ni kanske köper barnvagn, skötbord, vagga och spjälsäng. Tänk på att vissa barnvagnsmodeller måste beställas i god tid. Var ska skötbordet stå? Vilken barnvagn har fått bäst i test? Måste vi ha en ny barnvagn? Vagga kanske ni inte behöver och spjälsängen kan ni kanske vänta med.Boandet innebär också att ni organiserar hemmet på andra sätt. Lagar trasiga möbler. Flyttar eller renoverar. Städar i källaren. Målar om och tapetserar. Syr gardiner och vårdar kläder. Bygger ut och renoverar. Allt för att skapa ett välkomnande hem. Gör en lista på vad ni vill ska göras - men ställ inte alltför höga krav på er själva

Ultraljud idag :)

Idag så har vi varit på ett tillväxt ultraljud i Sollefteå. Vi hade tid klockan 1 men var på rätt plats vid 5 över 1 för vi virrade runt ett tag innan eftersom att de håller på att flytta barnmorskemottagningen. Så vi hittade inte riktigt rätt men till slut så.
Allting såg fint ut, bebisen vägde precis som den skulle och följde kurvan så det var roligt att se.
Tyvärr så fick vi inga ultraljudsbilder den här gången men vi fick i alla fall veta vad det är för kön på bebisen. Och vi ska få en liten flicka :) ♥
Vi vet vad våran lilla prinsessa ska heta med det får bli en hemlighet tills lillan har kommit ut till världen.
Men som sagt det var väldigt roligt att få veta kön och få veta att allt var bara med lillan. Och imorgon så går jag in i vecka 29 och på Onsdag så ska vi till barnmorskan och mäta magen och lite såna saker så det ska bli roligt.
Tiden bara flyger fram nu och snart så är lillan här♥

Graviditeten vecka 28 <3



Från sidan familjeliv:

Kroppen:
 Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

 Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. Vad tror du att ditt barn drömmer om?

Från sidan vårdguiden:

Barnet

Nu har barnet stora chanser att överleva om det skulle komma. Barnet har ökat i vikt cirka tio gånger de senaste elva veckorna.Barnet kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta barn fixeras sedan med huvudet nedåt i födelsekanalen fast en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet.Hjärnan börjar forma de olika vecken. Hittills har den varit ganska slät.


Vikt 1 200 gram

Mamma

Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan ha ökat åtta till elva kilo eller mer. Om din blodgrupp är Rh-negativ tas ett blodprov för att se om det bildas antikroppar i blodet. Finns det antikroppar i ditt blod måste det kontrolleras noggrant, eftersom det kan leda till sjukdomar hos barnet.



Hos barnmorskan/ Kontroller

I vecka 28 eller 29 är det dags att besöka barnmorskan igen. Om du tycker besöken varit ganska sällan hittills sker de oftare nu. Har du fött barn utan komplikationer förut räcker det om du kommer lite mer sällan framöver jämfört med förstföderskor.Även den här gången kontrollerar barnmorskan hur livmodern och barnet växer. Med ett speciellt måttband mäter hon avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant. Sedan skrivs värdet in på en kurva för att följa utvecklingen.Barnmorskan kontrollerar också ditt blodtryck och ibland tar hon ett extra urinprov eller blodvärde. Din partner är såklart alltid välkommen att följa med. Kanske får ni lyssna på hjärtat genom en ultraljudsförstärkare.

Älskade katterna


Älskade Sumo:





Älskade Diva









Lite nya sommar bilder på våra fina katter :)