Graviditeten vecka 27 <3




Från sidan familjeliv:

Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer.
Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.
Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Barnet väger mellan 900 gram och ett kilo. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

Förlossningsförberedelse:
För att ha gott om tid att mentalt och fysiskt förbereda sig inför förlossningen är det bra att boka en kurs nu. Det finns mycket att välja på, till exempel yoga, vattenträning eller profylax. Innan ni väljer kurs så prata med din partner om vad ni behöver och vill ha. Profylax fokuserar till exempel mycket på partnerns roll medan yoga kan vara bra fysisk träning.

Från sidan vårdguiden: 

Barnet:

 

Nu är det lättare att mäta barnets fulla längd inklusive benen. Barnet är cirka 30 centimeter i sin fulla längd. Barnets ögon öppnas efter att ha varit stängda en tid. Det övar att öppna och stänga ögonen. Hörseln utvecklas allt mer och barnet kan hoppa till vid kraftiga ljud eller snabba rörelser från dig. Nu är överlevnadschansen stor om barnet skulle komma ut för tidigt



Vikt 1 kg

Mamma:

Nu kanske du känner en liten fot som trycker mot magen. Ibland tar barnet spjärn och prövar sina krafter. Du kan känna hur barnet "svarar" när du försiktigt trycker tillbaka. Du kan också börja känna dig tung och få bristningar, så kallade strior på mage och lår. Hittills har det ändå varit ganska bekvämt med en rund liten mage och en bebis som inte buffar till allt för hårt mot revben och insidan av magen.

Klåda:
Det är vanligt att gravida drabbas av klåda. Det kan vara hormonerna som påverkar huden eller kanske lider du av vätskebrist. I allvarliga fall kan klådan bero på förändringar i levern. Berätta för barnmorskan om din klåda så
kan hon hjälpa dig med eventuell behandling.




Pappa/partner

Det kan börja bli tungt för din partner nu. Hon kan känna sig både otymplig och oattraktiv. Tänk på att det kan vara viktigt för henne att få höra vad hon betyder för dig och vad fantastiskt det är att ni ska bli föräldrar.




Mina egna tankar om graviditeten just nu:

Tänk att jag redan är inne i vecka 27, tiden bara flyger iväg. Jag tycker inte det var länge sen jag satt där med testet i handen och läste ordet gravid. Men det känns helt underbart att tiden går fort så vi får se våran älskade lilla bebis snart. Graviditeten börjar att bli ganska så påfrestande nu, jag srpinger och kissar hela tiden, blir andfådd, har en snabb puls, det äår obekvämt att sova och svårt att böja sig ner men ändå så känns allring helt underbart. Bebisen rör på sig hela tiden och sparkarna blir hårdare och hårdare för varje dag som går och man känner hur bebisen bökar runt inne i magen. Sen är det roligt att det syns utanpå magen också. När bebisen sparkar och rör på sig så hoppar hela magen. Och snart så ska vi på ett tillväxt ultraljud och då får vi se våran älskade bebis igen vilket ska bli väldigt roligt. Och igår så köpte jag mitt bäckenbälte för foglossningen så nu hoppas jag på att det ska bli lite bättre.
Vi längtar så mycket efter våran lilla bebis och nu har nedräkningen börjat för nu är det bara 97 dagar kvar. ♥



Kommentarer




Ditt namn:
Kom ihåg mig!

E-postadress: (visas endast för mig)

Din blogg:

Din kommentar: